Vybíráte novou pánev nebo gril? Pak nepřehlédněte nový trend kameninových povlaků!

Jste přehlceni informacemi o karcinogenním teflonu, pro kontakt s vodou nevhodnou litinu, křehkou a tepelné šoky špatně snášející keramiku, sklo vylučující olovo a přesto nejste ochotni platit horentní sumy za měděné, ale stále ne dokonalé nádobí?
Hledáte povrch, který bude komfortní pro manipulaci, nebude náchylný k poškození, dobře povede teplotu, bude ideálně nepřilnavý a ještě k tomu nezruinuje vaši peněženku? Pak vyzkoušejte kameninový povlak! Tento nový povrch kombinuje hned několik faktorů:

1) Je extrémně odolný – a to jak proti poškrábání při míchání, obracení nebo odebírání potravin, tak proti teplotám, kdy je možné dosahovat až 268oC. Díky přirozené tvrdosti ho tak můžete bez strachu z kontaktu a poškození umístit do myčky nádobí. Jistě namítnete, že svou teflonovou pánev do myčky můžete dát také. Chyba lávky – nešikovně umístěná sklenka nebo příbor při mytí s následným nárazem na povrch způsobí škrábanec a na světě není výrobce, který by Vám další používání takto poškozené teflonové pánve doporučil. Toto se u kameninových povrchů nemůže stát.
 
2) Neobsahuje PFOA (tedy kyselinu perfluorooktanovou, neboli fluoropolymery) – nezávadné jsou v podstatě všechny povrchy, bohužel ale jen při pokojové teplotě. S rostoucí teplotou pak materiál od materiálu dochází k uvolňování nejrůznějších více či méně jedovatých látek do potravin. Protože ale kameninový povrch PFOA neobsahuje, můžete při extrémně vysokých teplotách připravovat steaky, restovat maso a podobně.
 
3) Je nepřilnavý – „Zero fat, Zero oil“. Jednoduše vyzkoušejte na suchou a rozpálenou pánev nalít mléko. Po chvilce bublání a syčení jedním tahem jednoduše zvednete spálenou slupičku. Žádné známky připálení, žádné drhnutí drátěnkou. Toto oceníte při zatahování pórů masa při opravdu vysokých teplotách. Ať už rozpálený olej na pánvi, nebo olej z naloženého masa nedovolí rychlé zatažení pórů a to přeci jen šťávu více nebo méně vypustí. Navíc většina olejů ani tak vysoké teploty rádo nemá. Řepkový vypovídá služby mezi 190-204 oC, slunečnicový, rafinovaný, okolo 230 oC. Já sám maso nejraději připravuji zcela suché a olej použiji panenský olivový, až když maso odpočívá přikryté mimo pánev, pro rozvinutí svých chutí.
 
4) Je tepelně vodivý – velmi často se používá ve spojení s hliníkovým tělem nádob. Hliník je tabulkově druhý nejlépe vodivý kov a proto jeho potažení silným kameninovým povlakem přímo vybízí. Pro dosažení totožné povrchové teploty jako u nerezových či litinových pánví ale přitom stačí použít 2/3 výkonu sporáku. Někteří kuchaři kameninu dokonce přirovnávají k „pizza kameni“ pro její snadné prohřátí a kumulaci tepla. Výrobci jako Taurus pak do hliníku zapouští feritový disk, aby bylo možné tyto pánve používat také na moderních indukčních deskách.
 
5) Je až podezřele cenově dostupný – nejlépe se ale přesvědčíte sami.
 
Díky naší společnosti a zastoupení španělské značky Taurus totiž nyní i Vy můžete vyzkoušet pánve s kameninovým povrchem ROCKSTONE (ve velikostech 20 nebo 28cm):
 
 
  
 
Chci koupit svůj Taurus 20 ROCKSTONE 
 
Chci koupit svůj Taurus 28 ROCKSTONE
 
Autor: Josef Vojtěchovský